sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä joulupöytään

Joulun kunniaksi laitan jakoon isäni vaimolta saamani ohjeen kunnon perinteiseen saaristolaisleipään. Olen itse leiponut näitä tuomisiksi tänä vuonna, joulukukan asemesta. 



Saaristolaisleipä 
(ohjeella tulee kaksi leipää)

5 dl appelsiinimehua
1 tuorehiiva
1,5 dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl (vehnä- tai )kauraleseitä
6 dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen appelsiinimehuun. Lisää sekaan siirappi ja suola. Sekoita jauhot keskenään, ja lisää sitten seokseen. Sekoita tasaiseksi. Voitele kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa (itse käytin pahvisia kertakäyttövuokia, joita ei tarvinnut voidella) ja kaada seos vuokiin. 

Nosta vuuat vedottomaan paikkaan liinan alle, ja anna nousta 1,5 tuntia. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Paista leipiä ensin tunti, valele vesi-siirappiseoksella, ja nosta takaisin uuniin vielä puoleksi tunniksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti