tiistai 8. maaliskuuta 2016

Mantelivaniljakeksit amerikkalaiseen tapaan

Viime viikonloppuna oli Porissa pelitapahtuma, Luminyrkki, jonka pöytäpeliseuran osioon päädyin kahviovastaavaksi. Ja koska aina on pakko leipoa jotain kivaa, tällä kertaa päädyin kekseihin. Kahvioon tarjottavaksi päätyikin sitten kahta erilaista sorttia, aiemmin esittelemäni suklaakeksit, sekä uusi tuttavuus, joka nyt pääsee esittelyyn.



Sain joululahjaksi suositun Youtube-kanavaa pitävän Rosanna Pansinon ensimmäisen keittokirjan, Nerdy Nummies. Olen nyt muutaman kerran päässyt kokeilemaan, isommassakin mittakaavassa yhtä kirjan ohjeista, ja voinkin lämpimästi suositella tätä periamerikkalaisten pikkuleipien ohjetta. Alkuperäiset mitat ovat amerikkalaisina kuppeina, joita en kokatessa lähtenyt muuntamaan (itselläni on käytössä kuppimitta). Käännän mitat kuitenkin nyt ohjeeseen, yksi kuppihan (cup) on n. 2,5 dl.

Keksejä voi tehdä monenmuotoisia ja -kokoisia, minulla oli käytössä kuusikulmainen, n. 10 cm halkaisijaltaan oleva muotti.


Noppakeksit

Mantelivaniljakeksit:
4 dl sokeria (1,5 cups)
225 g rasvaa
2 kananmunaa
1,8 dl mantelijauhoja (3/4 cup)
7,5 dl vehnäjauhoja (3 cups)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl muskottipähkinää
ripaus suolaa

Sekoita sokeri ja rasva yhteen yleiskoneella. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään, ja lisää seokseen.
Jaa taikinamassa kahteen osaan, ja painele kelmun sisään noin 3 sentin paksuisena levynä. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi (halutessasi vaikka yön yli).

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota työstettäväksi yksi "taikinalevy" kerrallaan. Jauhota työtaso ja kaulin vehnäjauhoilla, ja kauli taikinalevy noin sentin vahvuiseksi. Leikkaa kuusikulmaisella piparimuotilla keksit, ja nostele leivinpaperille. Keksit eivät leviä suuremmin uunissa, joten isoa väliä niiden väliin ei tarvitse jättää.

Paistoaika vaihtelee uunista (ja keksien koosta) riippuen, itselläni keksien kypsymiseen meni 8 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa suositeltu paistoaika oli 12-13 minuuttia, mutta oma muottini oli paljon pienempi kuin Rosannalla. Resepti neuvoo, että keksin tulisi olla kiinteä kosketettaessa, mutta ei vielä ruskistunut reunoilta.

Anna jäähtyä kunnolla ennen kuorrutusta.


Kuorrute:
värilliset:
3 kananmunan valkuaista
300 g tomusokeria
haluamaasi elintarvikeväriä

valkoinen:
2 kananmunan valkuaista
200 g tomusokeria

Valmistele ja pursota ensin värillinen kuorrute, ja anna ensimmäisen kerroksen kuivua 1-2 tuntia ennen toisen kerroksen lisäämistä.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää sitten koko ajan sekoittaen sekaan tomusokeria, noin ruokalusikallinen kerrallaan. Lopuksi kääntele sekaan haluamaasi väriainetta.

Itselläni oli käytössä jauhemaista väriä, mitä kului mielestäni turhan paljon. Nestemäisessä värissä olisi ehkä enemmän pigmenttiä.
Koska halusin sekä punaisia että sinisiä noppia, jaoin ennen värjäämistä värillisen kuorrutteen puoliksi eri kulhoihin.

Pohjan pursottamiseen käytin pyöreäkärkistä tyllaa, kokoa kolme. Valkoisten noppakuvioiden pursottamiseen otin koon yksi tyllan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti