lauantai 23. huhtikuuta 2011

Keittokirjoja

Kirjahöperön kokoelmiin kuuluu luonnollisesti laaja valikoima keittokirjojakin.

Kokoelmaa on kertynyt jo aika hyvin. Pienen lohikäärmeen alla metallirasiassa on kokoelma erilaisia, melko fiinejä salaattiohjeita. Sitten vuorossa on pari kansiollista äitini minulle keräämiä leivontaohjeita, vähän joka kategoriasta. Niiden jälkeen on punainen kansio, itse ylläpitämäni.

Tähän punaiseen kansioon kerään kaikki hyväksi toteamani ohjeet (kuten viereisen kuvan pitsapohjan ohje, joka on alunperin Fitness-lehdestä, ja jota alun perin kokeilimme ystävän kanssa halutessamme olla terveellisiä), varmaan talteen. Myös kaikki blogissani jo esiintyneet ohjeet löytyvät kansiostani.

Alun perin kansiossa oli ala-asteeni julkaisema reseptisarja, johon jokaisen vanhemmat olivat antaneet ohjeitaan. Niitäkin on jokunen vielä tallessa, ne joita haluaisin kokeilla tai olen kokeillut ja todennut hyviksi.


Punaisen kansioni vieressä on tänään tehty ostos, ensimmäinen suomeksi ilmestynyt, kokonaan macaron-leivoksiin keskittynyt kirja. Olen kerran kokeillut macaron-leivoksia (epäonnistuivat, siksi eivät päässeet esiin) ja tykästyin niihin. Niinpä kun lompakossa pyöri Suomalaisen kirjakaupan lahjakortti, oli hyvä syy kotiuttaa kyseinen kirja. Nyt täytyy vielä kotiuttaa kasa elintarvikevärejä, niin pääsen täydellä painolla testaamaan kirjan ohjeita.

Suoraan ranskan kielestä käännetty kirja sisältää yhteensä 77 macaron-ohjetta, sekä makeita että suolaisempiakin. I can't wait!


Macaron-kirjan jälkeen ikkunalaudallani on halvalla saatuja "1000 ohjeen kirjoja", joissa onkin kyllä hyvän oloisia ohjeita, vielä testaamattomia. Sitten on vuorossa yksi monista suklaakeittokirjoistani, kyseinen sinikantinen on ehkä heikoin kokoelmissani. Suklaakirjan vieressä oleva ohut kirja on lapsuudestani, sunnuntai-keittokirja leivonnaisista.


Seuraavana on vuorossa Ranskalaisen keittiön salaisuudet, aarre hyllyssäni. Ihastuin edellisvuonna elokuvaan Julie & Julia, joka rakentuu yhden kyseisen keittokirjan kirjoittajan, erityisesti jenkeille legendaarisen Julia Childin ympärille. Tästä hurmaantuneena tuhlasin lahjaksi saamani Akateemisen kirjakaupan lahjakortin lähes kokonaisuudessaan varsiin tyyriiseen suomenkieliseen painokseen, joskus reilu vuosi sitten.
Olen tätä ostosta sen jälkeen paijaillut urakalla, mutta vielä en ole Burgundin pataa ja muita legendaarisia ohjeita kokeillut.
Toimeen pitäisi tarttua senkin suhteen.

Seuraavana hyllystä löytyy äidiltäni lainassa oleva Pirkan parhaat reseptit -kirja, josta löysin mukavia, arkikäyttöön sopivia helppoja ruokaohjeita. Ja toimivia ovat olleetkin. Pirkan vieressä on toinen perinteinen kirja, Parasta kotiruokaa. Tämä kirja on alunperin miehekkeen, mutta meidän kummankin yhteinen suosikki, ja lapsuuskodissa tein ensimmäiset tuulihattuni samaisen kirjan ohjeen mukaan. Ja monia muita ensimmäisiä leivonnaisiani.

Olin Täydellisten naisten ensimmäisellä kaudella sarjan melkoinen fani. Sen jälkeen kiinnostus on jäänyt, mutta hyllystäni löytyy kyseisen sarjan teema-keittokirja. Mukavia drinkkiohjeita sekä perinteinen makaroni ja juusto -ohje muun muassa. Täykkärien vieressä on ohuena toinen suklaakeittokirjani, ja sen vieressä kolmas.

Kolmas suklaakeittokirjani on ehdottomasti niistä paras. Suklaaunelmat -kirjaa selailin monesti kirjastossa, ja kun kerran törmäsin siihen alennusmyynneissä, kannoin kyseisen kirjan kotiin (olen sen verran sottainen leipoja, etten voisi ajatellakaan käyttäväni kirjaston kirjoja). Eräs hyvin perinteinen suklaakakku (joka täytetään suklaalla ja kuorrutetaan suklaalla) löytyy tästä kirjasta, ja on suuri suosikkini. Seuraavalla kerralla täytyykin esitellä kyseinen kakku kun sitä tulee leivottua. Kirjassa on toki muitakin hyviä ohjeita, mm. parhaimmin onnistuneiden muffinieni ohje on peräisin kyseisestä kirjasta.

Viimeisenä rivissä on pieni aikaa sitten brittien Amazonista tilaamani Professional Baking, josta löytyy loistavat perusohjeet leivonnaisesta kuin leivonnaisesta, ja mikä parasta, myös metrijärjestelmästä englanninkielestä huolimatta :)


**

Tänään olen leiponut juustokakkuja kaksin kappalein, toinen edellisen postauksen tuttava, mutta toinen täysin uusi ilmestys. Se tullee esittelyyn huomenna tai maanantaina blogin puolelle.
Hyvää pääsiäistä kaikille!

- susa lee

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Joko olet kokeillut uudelleen macaron-leivoksia? Itse tekisi mieli myös kokeilla niiden tekoa :)

    VastaaPoista
  2. Heis :) Olen kyllä, mutta ulkonäöltä täydellinen lopputulos on vielä saavuttamatt, siksi eivät ole päässeet blogattaviksi =D

    VastaaPoista